Pałki z kurczaka w miodzie i sosie sojowym

0

Dobry przepis na obiad, kiedy przychodzą znajomi powinien, oprócz tego, że musi być smaczny, posiadać jeszcze jedną ważną cechę – jego przygotowanie powinno być banalnie proste, niewymagające stania w kuchni, podczas gdy goście się bawią. Tak jest w tym przypadku. Nie dość, że w kuchni spędziłem jedynie kilka minut, to aromat tego dania witał gości już przed drzwiami naszego mieszkania, wprowadzając w pozytywny nastrój.

drob

bez-laktozy-mini bez-jajek-mini
bez-glutenu-mini bez-dodatku-cukru-mini

skladniki_rib

  • 1kg pałek kurczaka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 5 łyżek miodu
  • 4-5 łyżek sosu sojowego (jeśli jesteś uczulony/a na gluten, wybierz sos sojowy bezglutenowy)
  • 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 cm startego imbiru
  • sól i pieprz

przygotowanie_rib

  1. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki poza kurczakiem.
  2. Kurczaka obtocz w marynacie, przykryj folią i zostaw na noc w lodówce.
  3. Następnego dnia po prostu przełóż go na blachę (chyba, że na niej od razu marynowałeś, jak ja) i piecz w piekarniku w temperaturze 200°C około godzinę, bez przykrycia.

Pałki w miodzie i sosie sojowym

źródło: Jo Cooks
Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej...

Komentarze są wyłączone.