Najlepszy domowy chrzan – Jeden, by wszystkimi rządzić

0

Są pewne smaki, które pamięta się z domu i z którymi się nie dyskutuje. Tak jest w tym przypadku. Żaden chrzan kupiony w sklepie nawet nie zbliża się smakiem do tego, na który przepis znajdziecie tutaj. Nie wiem czemu, zawsze im czegoś brakuje – mocy, słodyczy, czasem po prostu smaku. Są niepełne. Na szczęście zrobienie chrzanu, który jest słodki, a przy tym kopie, jak spłoszony koń, nie jest takie trudne. Jeden, by wszystkimi rządzić. Wystarczy trochę samozaparcia. Maska gazowa też by się przydała, ale jeśli nie macie takich zabawek, też sobie poradzicie. Wystarczy, że będziecie go tarli gdzieś, gdzie jest dostęp do świeżego powietrza. Tak czy siak, na pewno przeczyści Wasze zatoki. Ale warto.

bez-laktozy-mini bez-glutenu-mini

skladniki_rib

  • 2 korzenie chrzanu
  • przegotowana woda
  • 4-5 łyżek octu spirytusowego
  • 1-1½ łyżeczki soli
  • 3½ łyżki cukru
  • 1 żółtko

przygotowanie_rib

  1. Chrzan obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, najlepiej na takiej do ziemniaków. Jeśli nie macie takiej akurat pod ręką (tak jak ja w tym przypadku), użyjcie najdrobniejszej jaką posiadacie, ale wtedy starty chrzan musi postać w lodówce przez noc, żeby zmiękł i się przegryzł. Róbcie to w miejscu, gdzie jest dostęp do świeżego powietrza.
  2. Starty przełożyć do słoika, dodać ocet, sól, cukier oraz rozdrobnione, ugotowane żółtko.
  3. Zalać wodą, żeby pokryć cały chrzan, dokładnie wymieszać.
  4. Przechowywać w lodówce.

I już. Domowy chrzan gotowy!

chrzan domowy

Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej...

Komentarze są wyłączone.