Dziś mam dla was super sprawę – sernik, który będzie smakował chyba każdej kobiecie. Zmrożony, rozpływający się w ustach, a do tego słodki i cytrynowy. Po prostu pewniak! U mnie Daria wciąga go niczym rasowy narkoman kreskę koki. Żeby nie było, facetom też smakuje. Robiłem go już 2 razy i za każdym razem wychodził super. Można go jeść bezpośrednio z zamrażarki, jeśli macie odpowiednio dużo samozaparcia, żeby jeść go w formie kamienia (ja mam). Można oczywiście wyjąć z zamrażarki i poczekać 10-15 minut. Wtedy robi się pysznie kremowy. Już więcej nie będę Was zachęcał, bo pisząc to i patrząc na zdjęcia, mam ochotę znowu go zrobić, więc zostawiam Was sam na sam z przepisem.
Na spód:
- 2 paczki herbatników pełnoziarnistych
- 6 łyżek masła
- 2 łyżki cukru
Na masę:
- 200g śmietany kremówki (30{b3d58b53309a0def235dd508d722ba3b3c59edd1cba24771eb11f41763acc2e5})
- 250g serka twarogowego (niesłodzonego)
- 250g sera mascarpone
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 4 łyżki soku z cytryny
- Masło rozpuść na wolnym ogniu.
- Herbatniki wsyp do blendera i zmiel.
- Dodaj do nich masło, cukier i jeszcze raz zmiksuj, żeby wszystko się ładnie połączyło.
- Tak przygotowaną masą wyłóż spód tortownicy o średnicy 26cm. Rozprowadź równo. Lekko ubij (ręką lub dnem szklanki).
- Piecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 175°C.
- Odstaw do przestygnięcia (spód musi być zimny zanim pojawi się na nim masa serowa)
- Śmietanę ubij na sztywno i odstaw do lodówki.
- W misce wymieszaj ser twarogowy i mascarpone na gładką masę, powoli dodając skondensowane mleko i sok z cytryny.
- Delikatnie dodaj ubitą śmietanę i wymieszaj.
- Spróbuj masy. Jeśli uważasz, że jest za mało cytrynowa, dodaj więcej soku z cytryny.
- Masę przelej do tortownicy, rozprowadź. na spodzie.
- Przykryj folią aluminiową i włóż do zamrażarki na kilka godzin, żeby sernik się zmroził.
źródło: Café Johnsonia