Męskie Grillowanie – wyniki konkursu

0

Konkurs już za nami, wyniki pojawiły się na Facebooku. Dziękuję za udział i gratuluję. Jeśli jeszcze nie widzieliście zwycięskich potraw, nie traćcie czasu i zapoznajcie się z nimi.

Szaszłyki z łososia przygotowane przez Kuchenne Fascynacje:

Składniki (na 2 szaszłyki):

  • 2 kawałki łososia około 300 g lub więcej bez skóry
  • 2 duże cytryny

Marynata :

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki syropu z ananasa ( syrop po ananasie z puszki, może być również świeży sok )
  • 1 łyżka świeżo posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka oliwy sezamowej lub dobrej oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli ( jeśli marynata okaże się za mało słona jak w moim przypadku ze względu na to,że użyłam sosu sojowego o obniżonej zawartości soli )

Co i jak:

  1. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą. Próbujemy czy nie trzeba dosolić.
  2. Łososia kroimy w kostkę, nie za duża ale też nie za mała. Wkładamy do marynaty, obtaczamy, odstawiamy.
  3. W tym czasie kroimy cytrynę w dość cienkie plasterki.
  4. Na 2 patyczki nabijamy kolejno cytrynę, kawałek łososia, znowu cytrynę i łosoś i tak tworzymy nasze szaszłyki.
  5. Szaszłyki grillujemy najlepiej na aluminiowej tacce do grillowania, wtedy będziemy mieli pewność,że ryba nam nie wpadnie do węgla lub ostrożnie przewracając grillujemy na ruszcie. 2 patyczki mają służyć temu, żeby ryba nie spadła ale ja zawsze wolę być ostrożna wszak łosoś tani nie jest i chciałoby się go zjeść na obiad jak już kupiony.

szaszłyki z łososia

 

Grillowany kurczak w occie balsamicznym przygotowany przez Adama Fabisiaka:

Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżka oliwy z oliwek
¼ łyżeczki suszonego tymianku
szczypta pieprzu
½ ząbka czosnku przeciśniętego

Co i jak:

  1. Oczyść piersi z kurczaka z błon i tłuszczu. Lekko rozpłaszcz i ponacinaj z wierzchu.
  2. Wymieszaj składniki marynaty i zalej nią kawałki mięsa. Odstaw do lodówki na 4-6 godzin.
  3. Grilluj piersi z kurczaka na średnim ogniu najpierw z wierzchu przez ok. 5 minut, potem obróć. Mięso musi mieć wyraźne ciemnobrązowe paski od grilla z obu stron. Nie powinno to trwać więcej niż 15-20 minut.

balsamiczne piersi

 

Grillowana cielęcina przygotowana przez Adrianę Warc:

Męski Wypas ,Wypas Męski ten blog nigdy nie poniesie klęski .Grillowana cielęcina jej niesamowitego smaku nikt z mojej rodzinki nie zapomina .Najlepiej gdy posiada ona kości a kotlet pokrojony jest na dwu centrymetrowe grubości .Cielęcina z Niej magiczny aromat się wyłania a pieprz czarny w ilości jednej łyżeczki jeszcze bardziej go odsłania ,potrzebna nam będzie jeszcze łyżka jodowanej soli jak kto woli .Nie chcesz poczuć grillowego dymu to dodaj jedną łyżeczkę rozmarynu .Przepis na grillowaną cielęcinę to istny prawdziwek i do przygotowania jej potrzebna jest jeszcze oliwa z oliwek .Ziołami cielęcinę nacieramy i oliwą z oliwek polewamy .Grill rozgrzewamy do czerwoności by smak cielęciny długo na Naszym podniebieniu gościł .3 minuty go z obu strony smażymy i szczerze uśmiechamy się do całej swej rodziny .Wiesz kotku by mięso było dobre mus być soczyste w środku .Myślę ,że Polaków do grillowania zachęcę popijają piwo książęce .On swym smakiem zachwyca i ma wiele bukietów do odkrycia .Ciemne ,czerwone ,pszeniczne wszystkie są dla filtracji Naszych nerek są sympatyczne .Lager czy łagodne bo PIWA KSIĄŻECE są na całym świecie wciąż modne .

grillowana cielencina

Comments

comments

Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej…

Komentarze są wyłączone.

Polub Męski Wypas na Facebooku!