Męskie chili con carne

0

Chili con carne. Z piwem. Co tu więcej dodać… To danie jest pod wieloma względami świetne. Smak – pyszny, ostry, głęboki, pełen przypraw. Cena – za porcję wychodzi tyle, że śmiało mogę nazwać to danie studenckim. Ilość – końcowo wyszło mi około 2,5l pysznego dania, w którym warzyw praktycznie nie czuć. Myślę, że z dodatkami starczy na 3 dni dla 4 osób, a do tego każdego dnia było coraz smaczniejsze. Powiem szczerze, nie wiem czemu Chili con carne nie gości zbyt często na polskich stołach.

Składniki:

  • 4 ząbki czosnku
  • 4 duże marchewki
  • 4 małe cebulki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 500g mielonego mięsa wołowego
  • 400g-500g pomidorów (mogą być z puszki)
  • 70g koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka piwa Guinness
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • 1-3 papryczki chili
  • 2-2½ łyżeczki cuminu
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu (przynajmniej jedna)
  • 40g gorzkiej czekolady
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy

Co i jak:

  1. Seler naciowy i cebule posiekaj, marchewkę zetrzyj grubo na tarce, czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Do dużego garnka wlej trochę oleju i umieść w nim składniki z poprzedniego punktu. Gotuj przez 5-10 minut, mieszając co jakiś czas.
  3. Dodaj do garnka mięso mielone i gotuj, aż zrobi się brązowe.
  4. Dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, bulion, wodę, piwo, przyprawy i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
  5. Gotuj na wolnym ogniu 2½-3 godziny, aż nadmiar wody odparuje. Pamiętaj, aby od czasu do czasu przemieszać wszystko.
  6. Po tym czasie dodaj czekoladę, kukurydzę i czerwoną fasolę i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny.
  7. Podaj z kwaśną śmietaną i np. z nachosami lub z tortillą, nawet frytki albo ryż będzie pasował.

Smacznego.

Chili con carne z piwem

Comments

comments

Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej…

Komentarze są wyłączone.

Polub Męski Wypas na Facebooku!