Ostatnio wrzucałem na bloga pyszne pesto rosso, a dzisiejsza prawie włoska pogoda jest po prostu idealna, żeby je wykorzystać i w 15 minut przygotować pyszny obiad. Makaron z czerwonym pesto jest banalny do zrobienia, za to na pewno nie można odmówić mu smaku. Nie będziesz potrzebować dużo przypraw, wystarczy sól, pieprz i mielona papryka lub jeśli chcesz dodać trochę ostrości – chili. Większość smaku sosu to pesto, a dodatek mascarpone sprawia, że jest idealnie kremowy. Co do samego czerwonego pesto, najlepiej zrobić je samodzielnie zamiast kupować gotowe w sklepie. To tyko chwila roboty, a zapewniam Cię, że warto. Przepis na nie znajdziesz TU.
Przepis na Makaron z czerwonym pesto:
- 250g makaronu
- ½ szklanki śmietany 30{b3d58b53309a0def235dd508d722ba3b3c59edd1cba24771eb11f41763acc2e5}
- 125g sera mascarpone
- 4-5 łyżek czerwonego pesto (pesto rosso) – zobacz przepis
- szczypta soli i pieprzu
- szczypta mielonej słodkiej papryki lub płatków chili
- Makaron (u mnie świderki) ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu (pamiętaj, żeby zostawić na później trochę wody z gotowania).
- Patelnię umieść na średnim ogniu, wlej śmietanę i dodaj ser mascarpone.
- Gotuj mieszając, aż składniki się połączą.
- Dodaj pesto z suszonych pomidorów i mieszaj do połączenia się z resztą sosu.
- Ugotowany makaron dodaj do sosu i wymieszaj. Możesz teraz dodać trochę wody z gotowania makaronu, aby sos lepiej okleił makaron.
- Posyp wszystko solą, pieprzem i papryką. Przemieszaj i podawaj od razu.