Oto idealna surówka na takie upały, jak dziś. Świetnie się sprawdza zarówno jako dodatek do obiadu, jak i do kanapki czy burgera. Ale o tym więcej powiem Wam kiedy indziej. Tymczasem zostawiam Wam bardzo prosty przepis na chrupiącą, słodkawą, orzeźwiającą surówkę, która spokojnie przetrwa kilka dni w lodówce. Dlatego warto zrobić od razu większą porcję.
Składniki:
- 300g białej kapusty
- 500g czerwonej kapusty
- 200g marchewki
- 100g cukru
- 100g octu ryżowego
- 4-5 łyżek soku z limonki
- 3-4 łyżki majonezu
Co i jak:
- Kapustę posiekaj, marchewkę zetrzyj na tarce. Wymieszaj.
- Do rondelka wlej ocet i wsyp cukier. Gotuj, aż cukier się rozpuści, a następnie dodaj sok z limonki.
- Tak powstałym syropem zalej warzywa.
- Dodaj majonez, wymieszaj dokładnie i odstaw do lodówki.
- Ewentualnie dodaj sól i pieprz do smaku, ale jak dla mnie, są zbędne.