Limonkowy coleslaw

0

Oto idealna surówka na takie upały, jak dziś. Świetnie się sprawdza zarówno jako dodatek do obiadu, jak i do kanapki czy burgera. Ale o tym więcej powiem Wam kiedy indziej. Tymczasem zostawiam Wam bardzo prosty przepis na chrupiącą, słodkawą, orzeźwiającą surówkę, która spokojnie przetrwa kilka dni w lodówce. Dlatego warto zrobić od razu większą porcję.

limonkowa surówka

Składniki:

  • 300g białej kapusty
  • 500g czerwonej kapusty
  • 200g marchewki
  • 100g cukru
  • 100g octu ryżowego
  • 4-5 łyżek soku z limonki
  • 3-4 łyżki majonezu

Co i jak:

  1. Kapustę posiekaj, marchewkę zetrzyj na tarce. Wymieszaj.
  2. Do rondelka wlej ocet i wsyp cukier. Gotuj, aż cukier się rozpuści, a następnie dodaj sok z limonki.
  3. Tak powstałym syropem zalej warzywa.
  4. Dodaj majonez, wymieszaj dokładnie i odstaw do lodówki.
  5. Ewentualnie dodaj sól i pieprz do smaku, ale jak dla mnie, są zbędne.

limonkowa surówka

Comments

comments

Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej…

Komentarze są wyłączone.

Polub Męski Wypas na Facebooku!