Lemon Curd

0

Żółte coś o konsystencji kisielu. Słodka, słoneczna papka. Jedni wyjadają curd łyżką ze słoika, inni robią z niego polewy do ciast czy deserów. Ni to sos, ni to smarowidło. To po prostu curd. Lemon curd. Intensywnie cytrynowy, delikatnie maślany, zaciągnięty żółtkiem. Świetny z lodami albo na serniku.

Składniki:

  • 6 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • 2 łyżki skórki z cytryny
  • 110 g masła

Co i jak:

  1. W miseczce połącz ze sobą żółtka i cukier.
  2. Dodaj sok i skórkę z cytryny i mieszaj, aż połączy się w jednolitą masę.
  3. Całość umieść w kąpieli wodnej (miska umieszczona na garnku z gotującą się wodą) i mieszaj, aż zgęstnieje.
  4. Zdejmij miskę z kąpieli wodnej i mieszaj, dodając masło w małych kawałkach.
  5. Gdy masło się całkowicie rozpuści i dobrze wymiesza z resztą, przelej do słoiczka.
  6. Kilka dni możesz go przechowywać w lodówce.
  7. Używaj do przekładania/polewania ciast, lodów, naleśników, gofrów lub słodkich bułeczek albo samodzielnie.

Smacznego.

Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej...

Komentarze są wyłączone.