Lasagne z sosem bolońskim

0

Daria akurat robi akcję Wspólne gotowanie z Formułą, gdzie właśnie trwa włoski tydzień. To idealny pretekst, aby zrobić przepyszną lasagne, którą nie pogardził by nawet Garfield. Bez żadnych udziwnień, z pysznymi warstwami mięsa i beszamelu. W sam raz na taką leniwą niedzielę, jak dziś.

lsagne

Składniki:

Sos boloński:

  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy
  • 700g mięsa mielonego wieprzowego
  • 300g mięsa mielonego wołowego
  • 120g boczku wędzonego
  • 1 średnia cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 150-200g koncentratu pomidorowego
  • 1½ szklanki tłustego mleka
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1 łyżka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Beszamel:

  • 5 łyżek masła
  • 4 łyżki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 200g żółtego sera (u mnie grana padano)

Dodatkowo:

  • płaty lasagne (u mnie świeże)
  • 200g żółtego sera

lsagne

Co i jak:

Sos boloński:

  1. W garnku o grubym dnie rozpuść masło z oliwą.
  2. Marchewkę, cebulę, selera i czosnek drobno posiekaj i dodaj do garnka.
  3. Smaż na średnim ogniu, aż cebula zrobi się przezroczysta (około 10 minut).
  4. Dodaj mięso i pokrojony w kostkę boczek. Dokładnie wymieszaj.
  5. Smaż na dużym ogniu, aż mięso zbrązowieje.
  6. Dodaj mleko, wino i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj.
  7. Gotuj na wolnym ogniu 1½ godziny.

Beszamel:

  1. W rondlu rozpuść masło.
  2. Dodaj do niego mąkę i dokładnie wymieszaj.
  3. Gotuj na średnim ogniu około 7 minut do momentu, kiedy mąka zacznie robić się brązowa.
  4. W międzyczasie w drugim rondelku podgrzej mleko.
  5. Wlewaj po szklance mleka do mąki, szybko przy tym mieszając.
  6. Wciąż mieszając, doprowadź do wrzenia.
  7. Gotuj jeszcze pół minuty, a następnie zestaw z ognia i dodaj sól, pieprz gałkę muszkatołową, Wymieszaj.
  8. Na sam koniec dodaj ser i również wymieszaj, aby nie miał grudek.

Lasagne:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190ºC.
  2. Na dno naczynia żaroodpornego wlej warstwę sosu bolońskiego i posyp ją serem.
  3. Następnie połóż na nim warstwę makaronu.
  4. Kolejna warstwa to beszamel.
  5. Znowu ułóż warstwę makaronu.
  6. Analogicznie ułóż następne warstwy, przy czym ostatnią warstwą powinna być ta zrobiona z beszamelu.
  7. Wierzch posyp serem i wstaw do piekarnika. Piecz 30-45 minut.

lsagne

 

Przepis bierze udział w akcji:

Wspólne gotowanie z Formułą - 2014

Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej...

Komentarze są wyłączone.