Kurczak generała Tso

0

Panie generale, melduję wykonanie zadania! A nie było łatwo, bo przebrnąłem przez masę przepisów, zarówno na blogach, video i książkach tylko po to, żeby przygotować ten, jakże zacny przepis na kurczaka. Marynowanego, smażonego i oblanego pysznym, słodko – pikantnym sosem. Każdy przepis, który przewertowałem, był inny. Idąc za tym trendem, tego też nigdzie indziej nie znajdziecie, bo było tu masę improwizacji, dzięki której doszedłem do proporcji, które cieszą podniebienie. Zatem do dzieła.

Składniki na 4 porcje:

Kurczak:

  • 500g udek z kurczaka bez skóry i bez kości
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki wytrawnego sherry
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 jajko
  • ½ szklanki skrobi kukurydzianej

Sos:

  • 4 ząbki czosnku
  • 2cm kawałek imbiru
  • 1 łyżka płatków chili
  • 1½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 czubata łyżka dżemu brzoskwiniowego
  • 1 czubata łyżka powideł lub dżemu śliwkowego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2-3 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1½ szklanki wody
  • 2 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych
  • szczypta ziaren sezamu
  • 2 łyżki oleju
  • + olej do głębokiego smażenia

Co i jak:

Marynata:

  1. Udka kurczaka pokrój w takie kawałki, aby mieć je na jeden kęs. Przełóż do miski.
  2. Dodaj sherry, łyżkę sosu sojowego, sól, pieprz cayenne, czosnek, sodę i jajko. Wymieszaj dokładnie i odstaw do lodówki na pół godziny.
  3. Po tym czasie dosyp do miski pół szklanki skrobi, wymieszaj, a następnie dodaj 2 łyżki oleju, aby łatwiej było wyjąć poszczególne kawałki.

Smażenie kurczaka:

  1. Na patelni lub we frytownicy rozgrzej olej do 175°C i smaż kawałki kurczaka partiami, żeby się nie posklejały, po5-6 minut.

Sos:

  1. W misce zmieszaj ze sobą wodę, sos sojowy, dżem brzoskwiniowy i śliwkowy, masło orzechowe, pieprz cayenne, ocet balsamiczny i skrobię.
  2. Na patelni lub woku rozgrzej 2 łyżki oleju i smaż w nim przez chwilę posiekany czosnek, starty imbir i płatki chili.
  3. Dodaj na patelnię przygotowaną wcześniej miksturę i gotuj, aż zgęstnieje i składniki się połączą.
  4. Dodaj usmażonego kurczaka, orzeszki ziemne i sezam. Wymieszaj wszystko i gotuj jeszcze przez minutę.
  5. Podawaj posypane sezamem i szczypiorkiem lub młodą cebulką, np. z ryżem.

Smacznego.

Kurczak generała Tso

Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej...

Komentarze są wyłączone.