Kogel-mogel

0

Jajka na słodko? No pewnie! Klasyka w najczystszej postaci. Nie ma chyba prostszego „dania”, które smakowałoby równie dobrze, jak kogel-mogel. Każdy go zna, lubi, co najmniej raz leczył nim zachrypnięte gardło. Wiele osób robi go i zjada tak po prostu, na osłodę.
A wiedzieliście, że kogel mogel prawdopodobnie jest pochodzenia żydowskiego?

skladniki_rib

  • 2 żółtka
  • 3 łyżeczki cukru

przygotowanie_rib

  1. Jajka sparz wrzątkiem, a następnie żółtka utrzyj z cukrem, aż przestaniesz widzieć kryształki cukru, a całość będzie bardzo jasna (prawie biała) i puszysta, z dużą ilością bąbelków.
    Możesz też, tak jak ja, zastąpić jedną łyżeczkę zwykłego cukru, cukrem z wanilią.

Smacznego.

Kogel-mogel

Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej...

Komentarze są wyłączone.