Jak przygotować szybki, prosty i syty obiad w 25 minut? My zrobiliśmy to tak.Najpierw zajrzałem do naszpikowanej zakładkami książeczki o obiecującej nazwie „Pikantne dania”¹. Mój wybór padł jednak na łagodne danie. Niestety okazało się, że przepis opiera się na gotowych klopsikach z Ikei. Trzeba było szybko coś wykombinować i tu z pomocą przyszła Daria. Zrobiła ekspresowe klopsiki, idealnie komponujące się z sosem, który ja przygotowałem w tym samym czasie. Efekt wyszedł o wiele smaczniejszy niż się tego oboje spodziewaliśmy.
Klopsiki:
- 500g mięsa mielonego wieprzowego
- jajko
- 2 łyżki bułki tartej (home made)
- ząbek czosnku
- szczypta suszonej papryczki cayenne
- sól i pieprz
- mielona papryka słodka i ostra
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki imbiru mielonego
- 2 łyżki oliwy
Sos:
- 1 łyżka oliwy
- 1 duża cebula
- 300ml bulionu
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 3 łyżki śmietany 36{b3d58b53309a0def235dd508d722ba3b3c59edd1cba24771eb11f41763acc2e5}
- szczypiorek
- pół opakowania spaghetti
Klopsiki:
- Czosnek utrzyj w moździerzu razem z ostrą papryczką, przyprawami i oliwą na gęstą pastę.
- Wymieszaj z mięsem, bułką tartą i jajkiem.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Zwilż dłonie i uformuj nieduże kuleczki z mięsa. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz 10 minut, po czym obróć do góry nogami i dopiekaj drugie 10 minut.
Sos:
- Na patelnię wlej łyżkę oleju i rozgrzej ją.
- Pokrojoną w kostkę cebulkę smaż, aż się zeszkli.
- Dodaj bulion, musztardę oraz miód i gotuj około 5 minut.
- Dodaj śmietanę i klopsiki. Gotuj jeszcze chwilę na wolnym ogniu.
- Tak przygotowanym sosem polej makaron i posyp szczypiorkiem.
Sos jest jeszcze smaczniejszy następnego dnia, kiedy się porządnie przegryzie. Staje się wtedy wyraźniej musztardowy. A że trochę gęstnieje, polecam go podgrzać z dodatkowymi 2 łyżkami śmietany, po czym wymieszać z makaronem i jeszcze chwilę podgrzewać.
Smacznego.
South Beach
Jak dostosować do diety:
Faza II: z bułką tartą z pełnoziarnistego pieczywa, ze śmietaną light lub wymieszaną z jogurtem light, z pełnoziarnistym makaronem, ewentualnie ze słodzikiem zamiast miodu
¹Orlando Murrin w tłumaczeniu Anny Gren, Good Food: Pikantne dania 101 sprawdzonych przepisów, Oficyna IMBIR, 2006, ISBN: 83-60334-14-5