Käseschnitte – szwajcarskie grzanki z serem (na bogatości!)

2

Z czego słynie Szwajcaria? Oczywiście ze swoich czekolad oraz pysznych serów. No i z gór. A co w takich górach jeść, kiedy za oknem czeka przygoda?Nie miałem ochoty na nic czekoladowego, więc zabrałem się za sery. I tu kłopot, bo jedyne typowo serowe dania, jakie znałem do tej pory to fondue, które jest dosyć nudne i raclette, które mimo, że już ciekawsze, nadal mnie nie porwało. Zacząłem więc grzebać w internetach przedzierając się przez setki placków ziemniaczanych, nie znajdując niczego konkretnego. Co zjadłbym idąc pojeździć na nartach w Alpach? To pytanie chodziło mi cały czas po głowie. I wtedy znalazłem. Nieśmiałe i niepozorne, chociaż brzmiące dość groźnie Käseschnitte. Grzanki z serem, sokiem jabłkowym lub winem i szynką oraz jajkiem. Posiedziałem nad nim chwilę i stworzyłem moje górskie śniadanie marzeń. Piękne, smaczne, rozgrzewające i dające energię na resztę dnia.

wolowina

bez-dodatku-cukru-mini

Käseschnitte
skladniki_rib

  • 2 duże kromki chleba
  • masło
  • białe wino
  • musztarda Dijon
  • 200g sera Ementaler
  • 10 plastrów szynki wołowej
  • 1 pomidor
  • kilka korniszonów
  • kilka marynowanych cebulek
  • 1 jajko
  • 2 plastry boczku

Käseschnitte meskiwypas.pl 5

przygotowanie_rib

  1. Chleb posmaruj masłem po obu stronach i wyłóż nim naczynie żaroodporne.
  2. Następnie posmaruj wierzch cienką warstwą musztardy Dijon (za gruba warstwa zepsuje smak).
  3. Zalej chleb białym winem tak, aby odrobinę go nasączyć, ale żeby w nim nie pływał.
  4. Na musztardzie ułóż plastry sera.
  5. A na serze szynkę.
  6. Piecz w piekarniku 10 minut w temperaturze 220°C, żeby ser się rozpuścił.
  7. W tym czasie przygotuj na patelni podsmaż pokrojony boczek do zrumienienia.
  8. Gotowe skwarki wyłóż na ręcznik papierowy.
  9. Na pozostałym tłuszczu z boczku usmaż jajko sadzone (wystarczy jedno, moje miało podwójne żółtko).
  10. Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika, ułóż na wierzchu pokrojonego pomidora, korniszony, cebulki, a na samej górze jajko.
  11. Posyp wszystko skwarkami z boczku, solą i pieprzem.
  12. Podawaj od razu, ciepłe.

Käseschnitte meskiwypas.pl 4

Käseschnitte

Przepis bierze udział w akcji:
Szwajcarskie inspiracje

Comments

comments

Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej…

2 komentarze

Polub Męski Wypas na Facebooku!