Kiedy Daria pokazała mi ten przepis, wydał mi się dość abstrakcyjny. Cytrynowa polewa, ciasto z piwem i kakao, a na to wszystko popcorn. Nie mogłem sobie wyobrazić jak to może smakować, więc musiałem je upiec. Wyszło pyszne! Wszystkie smaki idealnie się komponują, a ciasto pięknie rośnie i jest wilgotne. Do tego jest bardzo proste w przygotowaniu, wiec zachęcam wszystkich do spróbowania i zrobienia go samodzielnie.
Ciasto:
- 200g cukru
- 60g kakao
- 250g masła
- 1 szklanka dobrego, ciemnego piwa
- 140ml śmietany18{b3d58b53309a0def235dd508d722ba3b3c59edd1cba24771eb11f41763acc2e5}
- 2 jajka
- ½ laski wanilii
- 275g mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa
- 100g miękkiego masła
- 200g gładkiego serka twarogowego
- 100g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- popcorn
- Do rondelka lub garnka wlej piwo i dodaj masło.
- Podgrzewaj (ale nie gotuj), aż masło się rozpuści.
- Dodaj cukier i kakao, dokładnie wymieszaj, po czym odstaw do wystudzenia.
- W oddzielnym naczyniu umieść śmietanę, jajka i ziarenka z połowy laski wanilii.
- Miksuj przez około 6 minut. Jak piwo z kakao przestygną, dodaj je do masy jajecznej i miksuj jeszcze kilka minut, aby składniki się połączyły.
- Następnie wymieszaj mąkę z sodą i przesiej do ciasta.
- Delikatnie wymieszaj i przełóż do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej tłuszczem.
- Piecz w temperaturze 180°C przez 50 minut lub do suchego patyczka.
- Ostudź ciasto.
- W międzyczasie przygotuj polewę: Utrzyj masło serkiem twarogowym na jednolitą masę.
- Mieszaj na małych obrotach i stopniowo dosypuj cukier.
- Na koniec dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
- Jeśli jest zbyt płynne, odstaw do lodówki.
- Nałóż na wierzch wystudzonego ciasta.
- Całość posyp popcornem (mój nie był solony, ale możesz go wcześniej posolić). Odstaw do lodówki, żeby polewa mogła zastygnąć.
Smacznego.
Jeszcze tylko mała uwaga na koniec – popcorn w lodówce wysycha i się kurczy, więc jeśli chcecie aby ładnie wyglądało, posypcie je nim tuż przed podaniem na stół.
Przepis pochodzi z bloga Ale Babka Kingi Paruzel, finalistki pierwszej edycji polskiego MasterChef’a.