Jajka ze słodkim boczkiem

0

Dziś mam dla was przepyszny obiad w wietnamskim stylu.  Bardzo syty i zaskakujący smakiem. Kolejny raz przekonaliśmy się z Darią, że jajka się świetnie sprawdzają nie tylko w wersji śniadaniowej.

wieprzowina

bez-laktozy-minibez-glutenu-mini

skladniki_rib

  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 350g pieczonego boczku
  • 8 jajek

przygotowanie_rib

  1. Jajka ugotuj na twardo.
  2. Cukier skarmelizuj w rondlu (wsyp i nie mieszając, czekaj, aż się całkowicie rozpuści), a następnie dodaj do niego pokrojony w grubą kostkę boczek i wymieszaj.
  3. Dolej sos rybny i 4 łyżki wody.
  4. Przykryj rondel i gotuj na średnim ogniu 10 minut.
  5. Obierz jajka i obsmaż je na patelni (uwaga, mogą… skwierczeć i lekko puchnąć).
  6. Po 10 minutach gotowania boczku dodaj do rondla jajka, wymieszaj je w sosie i gotuj kolejne 10 minut, tym razem na wolnym ogniu.

Doskonale smakuje z ryżem (i świeżym ogórkiem – przyp. Darii)

Smacznego.

Jajka ze słodkim boczkiem

Przepis pochodzi z drugiego numeru Kukbuka

Comments

comments

Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej…

Komentarze są wyłączone.

Polub Męski Wypas na Facebooku!