Jajka sadzone z tapenadą

0

Dziś 1 marca, więc ruszamy z Jajami Marcowymi, a zaczniemy je w stylu francuskim. Zrobimy kanapki z Tapenadą, czyli pastą z czarnych oliwek, kaparów i anchois, a do tego jajka sadzone.
ryby_i_owoce_morza

bez-laktozy-mini bez-glutenu-mini bez-dodatku-cukru-mini

skladniki_rib

  • 100g – 120g czarnych oliwek
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 4-5 filecików anchovies
  • 100g suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 gałązka mięty
  • 1 gałązka kolendry
  • 4-6 jajek
  • pieczywo (jeśli jesteś uczulony na gluten, użyj pieczywa bezglutenowego)

przygotowanie_rib

  1. Wszystkie składniki oprócz jajek i pieczywa wrzuć do blendera i zmiel na prawie gładką masę.
  2. Usmaż jajka sadzone na oleju, ale postaraj się, żeby żółtko pozostało jak najbardziej płynne.
  3. Posmaruj pieczywo pastą i połóż na nim gotowe jajko.
  4. Możesz także położyć na tak przygotowane kanapki plasterki chorizo lub jeśli lubisz słoną rybę,dodatkowe anchois.

Całość smakuje bosko, a sama Tapenada zrobiona wedle tego przepisu smakiem przypomina odrobinę pesto.

Smacznego.

South Beach

Jak dostosować do diety:

Faza I: bez pieczywa
Faza II: z pieczywem pełnoziarnistym

 

Tapenada z jajkiem sadzonym

Tapenada z jajkiem sadzonym

Inspiracją dla tego przepisu był podobny zamieszczony w książeczce Fakt Radzi - Wielkanoc 2/2013

 

Comments

comments

Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej…

Komentarze są wyłączone.

Polub Męski Wypas na Facebooku!