Małe, takie na jeden, dwa gryzy, z chrupiącymi brzegami. Świetne na śniadanie czy jako przekąska na imprezę. Na pewno je polubicie. Masa jajeczno-mleczna jest delikatna, ale oczywiście możecie ją doprawić po swojemu, pole do popisu jest bardzo duże.
- 6 kromek chleba tostowego
- 2 szalotki
- 6 plastrów kindziuka
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżka tartego sera
- 1 łyżka posiekanej kolendry
Wytnij okrągłe kromki z chleba przy pomocy dużej szklanki.
- Rozwałkuj je, aby były płaskie.
- Ułóż w nasmarowanej tłuszczem foremce na muffiny, lekko dociśnij i piecz przez 4 minuty w temperaturze 180ºC, wyjmij je z piekarnika.
- Szalotkę posiekaj, a kindziuk pokrój na małe kawałki.
- Wrzuć je na patelnię i podsmaż do zeszklenia cebuli.
- Tak przygotowaną cebulkę z mięsem ułóż na każdym chlebku.
- Następnie posyp je startym serem.
- Jajko z mlekiem, kminem i kolendrą ubij i wlej po równo do każdej chlebowej miseczki.
- Piecz 15 minut w temperaturze 180ºC.
- Odstaw na 5 minut, wyjmij z foremki i podawaj.
I wasze Jajeczne tarty na chlebie na jeden gryz gotowe.