Dziś, z racji tego, że Daria się rozchorowała, musiałem zająć się obiadem. Zacząłem przeglądać różne blogi, znalazłem sporo fajnych przepisów, ale był jeden problem – nie chciało mi się iść do sklepu po brakujące składniki. Odłożyłem więc laptopa i zacząłem przeglądać jedną z trzech książek kucharskich, które dostałem od mamy¹. Znalazłem w niej całkiem fajny i, co najważniejsze, prosty przepis na jajka w curry. Obiad był zacny, więc łapcie przepis.
- 8 jajek
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 2-3 łyżki przyprawy curry
- 2 szklanki mleka
- 100g ostrego żółtego sera (np. parmezan)
- szczypta soli
- Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i odłóż na bok.
- Masło rozpuść na wolnym ogniu i dodaj do niego przesianą przez sitko mąkę i curry.
- Mieszaj, dolewając po trochu mleka. Cały czas mieszając doprowadź do wrzenia i odstaw.
- Dodaj teraz ser i sól do smaku. Wymieszaj dokładnie.
- Wymieszaj dokładnie. Jajka przekrój na pół (lub nie, jeśli wolisz całe) i ułóż w naczyniu żaroodpornym a następnie zalej je sosem i wstaw do rozgrzanego piekarnika, żeby się trochę podgrzały.
Gotowe. Takie jajka świetnie nadają się na obiad z dodatkiem ryżu i surówek lub na śniadanie z pieczywem.
Smacznego.
South Beach
Jak dostosować do diety:
Faza II: z mąką pełnoziarnistą i mlekiem niskotłuszczowym
¹Zofia Zawistowska przy współpracy Małgorzaty Krzyżanowskiej, Książka Kucharska, wyd. VII, Warszawa, Wydawnictwo Warta Warszawa, 1989, ISBN 83-255-0061-0.