Mimo, że każdy hummus zna, a większość osób go nawet lubi, to mało z nas próbował go robić w domu. To dziecinnie proste. Ten sos, dip, pasta czy jak chcecie to nazwać, składa się głównie ze zmielonej lub przetartej ciecierzycy z dodatkiem pasty ze zmielonego sezamu – tahini oraz przypraw. Jeśli robiliście kiedyś pesto, to poradzicie sobie bez problemu także z hummusem. U mnie w wersji klasycznej.
Warto pamiętać, że hummus smakuje trochę inaczej, kiedy się przegryzie, więc warto dać mu chociaż kilka godzin.
Z czym jeść hummus? Z warzywami pokrojonymi w słupki (marchewką, papryką, ogórkiem, kalarepą, rzodkiewką itd.) lub krakersami, chipsami itp. Można go też użyć jako pasty do kanapek lub placków.
Hummus – przepis:
Składniki:
- 1 słoik ciecierzycy
- 3 – 4 łyżki pasty tahini
- 3 – 4 łyżki oliwy
- 1 – 2 łyżki mielonego kminu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku (obrane)
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
- Ciecierzycę odsącz, zachowaj zalewę.
- Wszystkie składniki przełóż do naczynia.
- Zmiel wszystko na pastę.
- Jeśli nie ma odpowiedniej konsystencji, dolej odrobinę wody z ciecierzycy i zmiel wszystko ponownie.
- Przed podaniem można posypać pietruszką lub kolendrą oraz kminem rzymskim i polać oliwą.