Grzanki czosnkowo-bazyliowe

0

Dziś szybki przepis, bo i ja nie mam za dużo czasu. Grzanki, które wam pokażę idealnie nadają się na imprezy zamiast albo obok chipsów, wiec jeśli macie ochotę postawić coś pysznego na stole, mając przy tym mało czasu, róbcie grzanki! Są też świetnym, chrupkim dodatkiem do zup czy sałatek.

Składniki:

  • ½ chleba tostowego (u mnie z ziarnami, polecam też pełnoziarnisty)
  • garść bazylii
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Co i jak:

  1. Masło rozpuść i zostaw do ostygnięcia.
  2. Kromki chleba pokrój na 4 razy wszerz i 4 razy w dłuż.
  3. Włóż pokrojony w kostkę chleb do brytfanki i do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piecz, mieszając co jakiś czas.
  4. Bazylię posiekaj bardzo drobno i wrzuć z czosnkiem do moździerza. Rozgnieć na jednolitą masę i dodaj do masła, wymieszaj.
  5. Gdy chlebek będzie już złoto-brązowy, wyjmij go z piekarnika i polej przygotowanym masłem oraz posyp solą i pieprzem.
  6. Wymieszaj wszystko.

Smacznego.

grzanki czosnkowo-bazyliowe

Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej...

Komentarze są wyłączone.