Jak zacząć dzień? Najlepiej pysznymi i chrupiącymi goframi.Na wierzchu czapa bitej śmietany i kilka ziarenek granatu, do kompletu gorąca kawa i mamy śniadanie idealne. Po nim nawet poniedziałek będzie dobry.
Składniki:
- 1¾ szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 1¾ szklanki maślanki
- 100 gram masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- granat
- śmietana 30{b3d58b53309a0def235dd508d722ba3b3c59edd1cba24771eb11f41763acc2e5}
Co i jak:
- Wymieszaj w misce mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
- W drugiej misce wymieszaj maślankę, rozpuszczone masło, jajka i ekstrakt waniliowy.
- Wymieszaj ze sobą suche i mokre składniki.
- Ubij śmietanę i wyjmij pestki z granatu.
- Gofrownicę rozgrzej i posmaruj tłuszczem, aby gofry ładnie odchodziły.
- Następnie wlewaj ciasto na gofrownicę i smaż 2-3 minuty(lub więcej, zależy od gofrownicy) aż będą chrupiące.
- Na gotowe gofry nałóż bitą śmietanę i posyp granatem.
Smacznego.