Gofry z maślanką

0

Jak zacząć dzień? Najlepiej pysznymi i chrupiącymi goframi.Na wierzchu czapa bitej śmietany i kilka ziarenek granatu, do kompletu gorąca kawa i  mamy śniadanie idealne. Po nim nawet poniedziałek będzie dobry.

Składniki:

  • 1¾ szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1¾ szklanki maślanki
  • 100 gram masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • granat
  • śmietana 30{b3d58b53309a0def235dd508d722ba3b3c59edd1cba24771eb11f41763acc2e5}

Co i jak:

  1. Wymieszaj w misce mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
  2. W drugiej misce wymieszaj maślankę, rozpuszczone masło, jajka i ekstrakt waniliowy.
  3. Wymieszaj ze sobą suche i mokre składniki.
  4. Ubij śmietanę i wyjmij pestki z granatu.
  5. Gofrownicę rozgrzej i posmaruj tłuszczem, aby gofry ładnie odchodziły.
  6. Następnie wlewaj ciasto na gofrownicę i smaż 2-3 minuty(lub więcej, zależy od gofrownicy) aż będą chrupiące.
  7. Na gotowe gofry nałóż bitą śmietanę i posyp granatem.

Smacznego.

Gofry

Comments

comments

Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej…

Komentarze są wyłączone.

Polub Męski Wypas na Facebooku!