Słodkie frytki. Czemu nie? No, konkretnie słodko pikantne. Najlepsze jest to, że nie ma przy nich prawie w ogóle pracy. Obierasz, kroisz, doprawiasz, pieczesz. Chyba nie da się łatwiej. No dobra, da się kupić gotowca, ale u nas w sklepach nie ma frytek z batatów. Nie zastanawiajcie się długo i skoczcie do sklepu po ziemniaka! Warto.
- 1 duży batat (słodki ziemniak)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka 1 pieprzu
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 czubata łyżeczka kminu rzymskiego(całego)
- 3 łyżki oleju
- 1½ łyżki skrobi ziemniaczanej (lub kukurydzianej)
- Batata obierz i pokrój na grube frytki.
- Na blachę do pieczenia wylej olej, sypnij przyprawy i skrobię.
- Dodaj frytki i wymieszaj, tak aby były obtoczone w przyprawach.
- Piecz w piekarniku w temperaturze 220ºC przez 25 minut. Potem wyjmij i obróć blachę. Piecz kolejne 15-20 minut.
I tyle. Frytki z batatów gotowe.