Ekspresowy sos boloński || Warsztaty z Kuchnią Dantego i Koncentratem Pudliszki

0

Uwielbiam makarony i sosy do nich, a sos boloński jest jednym z moich ulubionych. Nigdy nie odmówię, kiedy ktoś poda mi go na obiad. W Polsce często sos ten jest mocno przekłamany, gdyż bywa rzadki i mocno pomidorowy, często bez mleka, podczas gdy tak naprawdę jest on dosyć gęsty i króluje w nim mięso. Dlatego też nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć koncentratu zamiast pomidorów.

Linki do pozostałych dań, oraz dań z poprzednich warsztatów Pudliszek znajdziecie pod przepisem, gdy tylko się pojawią.

sos boloński meskiwypas.pl

Składniki:

  • 300g mięsa (mostek lub szponder wołowy, może być również wieprzowina)
  • bulion warzywny
  • masło i oliwa do smażenia
  • 150g surowego boczku
  • kilka listków świeżej szałwii
  • gałązka rozmarynu
  • 50g marchwi
  • 50g selera naciowego
  • 50g cebuli
  • 20g koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka tłustego mleka
  • ½ szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • sól i pieprz

Co i jak:

  1. Zmiel mięso i boczek
  2. Marchewkę, selera i cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oliwie żeby zmiękły. Odłóż na bok.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem i podsmaż na nim świeże zioła (rozmaryn i szałwię), aby oddały aromat.
  4. Dodaj mięso i smaż dalej. Po kilku minutach wyjmij zioła, żeby nie zrobiły się gorzkie.
  5. Gdy mięso zbrązowieje, wlej wino, podsmaż jeszcze chwilę i dodaj koncentrat.
  6. Gdy wino już odparuje, wlej mleko i smaż dalej.
  7. Gdy sos zaczyna być zbyt suchy, dolewaj bulionu i gotuj dalej przez 20 minut.
  8. Dodaj sól i pieprz do smaku. Sos wymieszaj z makaronem i posyp sporą ilością parmezanu.

Smacznego.

sos boloński meskiwypas.plsos boloński meskiwypas.pl

 

Pozostałe przepisy z Warsztatów Pudliszek:

Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej...

Komentarze są wyłączone.