Uwielbiam makarony i sosy do nich, a sos boloński jest jednym z moich ulubionych. Nigdy nie odmówię, kiedy ktoś poda mi go na obiad. W Polsce często sos ten jest mocno przekłamany, gdyż bywa rzadki i mocno pomidorowy, często bez mleka, podczas gdy tak naprawdę jest on dosyć gęsty i króluje w nim mięso. Dlatego też nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć koncentratu zamiast pomidorów.
Linki do pozostałych dań, oraz dań z poprzednich warsztatów Pudliszek znajdziecie pod przepisem, gdy tylko się pojawią.
Składniki:
- 300g mięsa (mostek lub szponder wołowy, może być również wieprzowina)
- bulion warzywny
- masło i oliwa do smażenia
- 150g surowego boczku
- kilka listków świeżej szałwii
- gałązka rozmarynu
- 50g marchwi
- 50g selera naciowego
- 50g cebuli
- 20g koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka tłustego mleka
- ½ szklanka wytrawnego czerwonego wina
- sól i pieprz
Co i jak:
- Zmiel mięso i boczek
- Marchewkę, selera i cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oliwie żeby zmiękły. Odłóż na bok.
- Na patelni rozgrzej oliwę z masłem i podsmaż na nim świeże zioła (rozmaryn i szałwię), aby oddały aromat.
- Dodaj mięso i smaż dalej. Po kilku minutach wyjmij zioła, żeby nie zrobiły się gorzkie.
- Gdy mięso zbrązowieje, wlej wino, podsmaż jeszcze chwilę i dodaj koncentrat.
- Gdy wino już odparuje, wlej mleko i smaż dalej.
- Gdy sos zaczyna być zbyt suchy, dolewaj bulionu i gotuj dalej przez 20 minut.
- Dodaj sól i pieprz do smaku. Sos wymieszaj z makaronem i posyp sporą ilością parmezanu.
Smacznego.
Pozostałe przepisy z Warsztatów Pudliszek:
- Czerwona zupa z soczewicy
- Dorsz w ketchupowej tempurze
- Krewetki z ryżem Venere