Dżem z boczku – pierwszy w Polsce!

0

Dziś mam dla Was bardzo męski dżem. Bez owoców, za to z boczkiem! Mimo, że brzmi niedorzecznie i każdy, komu mówiłem, że będę go robił, patrzył na mnie, jak na idiotę, to było warto. Wyszedł pyszny, słodko-ostry, bardzo charakterystyczny. Ciężko go porównać do czegoś, co jemy w Polsce, ale moje i Darii skojarzenie to „pachnący ogniskiem bigos tyle, że bez kapusty”.  Co ciekawe, szukając w Internecie przepisu na którym będę się wzorował, nie znalazłem żadnego polskiego, więc tym bardziej jestem dumny, że jako pierwszy będę mógł pokazać Wam ten niesamowity dżem. Jedyną jego wadą jest to, że niektóre składniki są ciężko dostępne w naszym kraju. Jednak nie martwcie się, w przyszłości postaram się zrobić taki, który będzie zawierał bardziej swojskie składniki.

wieprzowina

bez-jajek-mini bez-glutenu-mini

skladniki_rib

  • 500g wędzonego boczku
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ancho chili
  • ½ łyżeczki zmielonej gorczycy
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¾ szklanki brandy
  • 2/3 szklanki mocnej kawy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego (u mnie gruszkowy)
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 ½ łyżki sosu Sriracha
  • sól i pieprz do smaku

przygotowanie_rib

  1. Boczek pokrój w kostkę i smażąc go na średnim ogniu, wytop z niego tłuszcz.
  2. Boczek przełóż do oddzielnego naczynia, a na patelni pozostaw około 1 łyżki wytopionego tłuszczu.
  3. Teraz posiekaj cebulę, wrzuć ją na pozostały tłuszcz razem z masłem, brązowym cukrem oraz szczyptą soli i smaż około 10-15 minut.
  4. Po tym czasie dodaj posiekaną szalotkę i czosnek, smaż kolejne 3-5 minut.
  5. Dodaj teraz ponownie boczek, wymieszaj dokładnie, wlej brandy i odparowuj je przez około 3 minuty.
  6. Dodaj resztę składników i gotuj przez 1½ godziny mieszając co jakiś czas (u mnie wszystko wystarczająco zgęstniało po 40 minutach na małym ogniu).
  7. Następnie odstaw dżem, aby przestygł i zmiel go, aby miał taką teksturę, jaką chcesz.

Smacznego.

Dżem z boczku

Przepis pochodzi z bloga Spoon Fork Bacon.
Przepis bierze udział w akcji:
Kwiecień plecień: przeplatamy smaki 2013

Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej...

Komentarze są wyłączone.