Co się najbardziej kojarzy z Halloween? To proste, dynia! A jakie jest szybkie i proste amerykańskie danie uwielbiane przez każdego? Mac’n’cheese oczywiście. I ja obie te rzeczy ze sobą połączyłem. W efekcie wyszedł mi smaczny, bardzo delikatny i kremowy sos do makaronu. Idealny na jesień.
- 2 łyżki masła
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonej szałwii
- 1 szklanka purée z dyni
- ok. 350g makaronu świderki (jeśli jesteś uczulony na gluten użyj makaronu bezglutenowego)
- ½ szklanki sera mascarpone
- ¼ szklanki startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
- słodka mielona papryka
- kilka plastrów szynki parmeńskiej
- pestki dyni

- Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło. Posiekaj cebulę i zeszklij ją na maśle. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i suszoną szałwię. Smaż do zeszklenia cebuli.
- Do misy blendera wrzuć purée z dyni, dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem i szałwią i zmiksuj na gładko.
- Przełóż zmieloną masę z powrotem na patelnię i podgrzej.
- W tym czasie ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie.
- Do masy dyniowej dodaj mascarpone i starty parmezan, mieszaj do połączenia. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Odcedź makaron zachowując ok. ½ szklanki wody, w której się gotował.
- Włóż makaron z powrotem do garnka, zalej sosem dyniowym i wymieszaj, aż żeby pokryć nim cały makaron. Jeśli sos jest za gęsty, dodaj trochę odłożonej wody.
- Podawaj z podpieczoną i pokruszoną szynką parmeńską i prażonymi pestkami dyni, posypane słodką, mieloną papryką.
Wpis bierze udział w akcji
Wspólne gotowanie z Formułą z okazji Grand Prix Stanów Zjednoczonych
źródło: Culinary Explorer