Czerwona zupa z soczewicy || Warsztaty z Kuchnią Dantego i Koncentratem Pudliszki

0

Mimo, że generalnie gardzę zupami (w końcu to nie jest prawdziwe jedzenie), to miałem przyjemność gotować, a co ważniejsze – jeść zupę pomidorowo-paprykową z soczewicą. Mocno paprykową. A gotowałem ją razem z Darią i szalonymi włochami Alfredo Boscolo i Leonardo Masi z Kuchni Dantego. A to wszystko działo się na warsztatach Pudliszek dotyczących ich koncentratu. Jest to pierwsze z 4 dań, które gotowaliśmy podczas warsztatów. Linki do pozostałych dań, oraz dań z poprzednich warsztatów Pudliszek znajdziecie pod przepisem, gdy tylko się pojawią. czerwona zupa z soczewica

Składniki:

  • 200g zielonej soczewicy
  • 1 papryka (albo pół żółtej i pół czerwonej)
  • 1 cebula
  • 800ml bulionu warzywnego (na „świętej trójcy” – marchewce, selerze naciowym i cebuli)
  • 20g koncentratu pomidorowego
  • 80g pancetty
  • sól
  • świeża ostra papryczka
  • biały ocet winny do podania

Co i jak:

  1. Paprykę umyj i pokrój w paski. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Pancettę drobno posiekaj. Ostrą papryczkę przekrój na pół, wyciągnij ziarenka. Można ją zostawić w dużym kawałku i po zagotowaniu wyciągnąć, a można posiekać drobno i zostawić, żeby zupa była ostrzejsza.
  2. Rozgrzej oliwę z oliwek w garnku z grubym dnem – razem z ostrą papryczką.
  3. Dodaj pancettę, podsmaż 1-2 minuty.
  4. Dodaj cebulę i paprykę, duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając i ewentualnie dolewając kilka łyżek wody lub bulionu.
  5. Dodaj soczewicę, koncentrat i wlej bulion.
  6. Doprowadź do wrzenia i gotuj 20-30 minut, aż soczewica zmięknie. Dopraw do smaku solą.
  7. Podawaj z łyżeczką octu winnego.

Smacznego. czerwona zupa z soczewica

 

Pozostałe przepisy z warsztatów Pudliszek:

Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej...

Komentarze są wyłączone.