Curry z kolb kukurydzy i groszku

0

Ostatnio w sklepach można dostać świeże kolby kukurydzy. Nie byłbym sobą, gdybym nie kupił kilku z ciekawości. Na początku chciałem je przyrządzić tak, jak często widziałem na filmach, po prostu z masłem. Stwierdziłem jednak, że przegrzebię kilka książek w poszukiwaniu czegoś ciekawszego. I znalazłem – indyjskie aromatyczne curry, które stanowi ciekawą odmianę od tego, co można zjeść na co dzień. Jeśli jeszcze nie jedliście świeżej kukurydzy, a jedynie taką z puszki, to różni się ona przede wszystkim tym, że jest mniej słodka i twardsza, co nie znaczy, że mniej smaczna.

Składniki na 4 porcje:

  • 6 kolb kukurydzy
  • łyżka oleju
  • ½ łyżeczki kminku
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 świeże zielone chili
  • 1 łyżeczka pasty curry (u mnie czerwona)
  • 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka cuminu
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 400g obranych pomidorów (mogą być z puszki)
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 150ml wody
  • 120g zielonego groszku (mrożony trzeba wcześniej rozmrozić)

Co i jak:

  1. Kukurydzę pokrój na plastry o grubości około 3cm i gotuj ją w garnku 12 minut. Odcedź.
  2. W rondlu rozgrzej olej i smaż na nim przez 2 minuty kminek.
  3. Dodaj do rondla posiekaną cebulę, czosnek i papryczki. Smaż około 5 minut, aby były złote.
  4. Dodaj pastę curry i inne przyprawy, smaż 2-3 minuty. Jeśli pasta będzie za sucha, dolej trochę wody.
  5. Posiekaj pomidory bez skórki i dodaj je wraz z wodą do rondelka, gotuj 5-7 minut. Po tym czasie dodaj groszek i gotuj jeszcze 5 minut.
  6. Dodaj kukurydzę, gotuj około 8 minut, aż zmięknie.
  7. Pamiętaj, że środek kolby jest twardy i niejadalny, ogryzaj z niego tylko ziarenka.

Smacznego.

Curry z kolb kukurydzy i groszku

Źródło - Kuchnia indyjska - najlepsze przepisy, Mridula Baljekar, Rafi Fernandez, Shehzad Husain i Manisha Kanani, Wydawnictwo Publicat
Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej...

Komentarze są wyłączone.