Ale udało mi się ciasto! Dawno nie jadłem tak pysznie czekoladowego i jednocześnie tak aromatycznego wypieku. Zapach czekolady i whisky rozchodzi się po całym domu błyskawicznie. A ten smak… Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach i jest nieprawdopodobnie miękkie i puszyste, a przy tym wilgotne. Śmiało mogę polecić każdemu, szczególnie podane z gałką lodów. Nawet jeśli nie przepadacie za whisky, to i tak powinno Wam smakować.
Składniki:
- ½ szklanki śmietany 10-12{b3d58b53309a0def235dd508d722ba3b3c59edd1cba24771eb11f41763acc2e5}
- 215g masła lub margaryny
- ¼ szklanki mocnej kawy
- 120g czekolady 90{b3d58b53309a0def235dd508d722ba3b3c59edd1cba24771eb11f41763acc2e5}
- 1¾ szklanki mąki
- ½ szklanki niesłodzonego kakao
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli
- ½ szklanki whisky
- 1¾ szklanki cukru
- 3 jajka
Co i jak:
- Z lodówki wyjmij śmietanę oraz masło, a następnie pokrój to drugie, żeby szybciej zmiękło.
- Zaparz kawę i odstaw ją do przestygnięcia.
- Wlej wodę do rondelka i postaw go na małym ogniu. Następnie postaw na nim nieplastikową miseczkę i umieść w niej pokruszoną czekoladę. Mieszaj ją aby rozpuściła się szybciej i nie przypaliła.
- Umieść w misce mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszaj dokładnie.
- W innej misce wymieszaj ze sobą kawę (w temperaturze pokojowej), whisky i śmietanę.
- W misce miksera umieść masło i cukier. Miksuj, aż masa będzie puszysta, czyli około 4-5 minut.
- Cały czas miksując, dodawaj po jednym jajku do masy cukrowo-maślanej, a następnie wlej do niej wcześniej rozpuszczoną czekoladę. Miksuj, aż wszystko połączy się dokładnie.
- Przełącz mikser na wolne obroty i dodawaj do masy na przemian łyżkę wymieszanych suchych składników i łyżkę wymieszanych mokrych składników.
- Mieszaj, aż ciasto zrobi się puszyste.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 165°C
- Formę od babki o średnicy około 25 cm wysmaruj w środku masłem i wlej do niej ciasto. Wygładź jego powierzchnię.
- Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez godzinę. Po tym czasie Babka powinna wyrosnąć i popękać. Sprawdź patyczkiem czy ciasto w środku się upiekło. Jeśli nie, piecz przez następne 5-10 minut.
- Nie wyjmuj ciasta z formy od razu. Odstaw je na jakieś 15-20 minut, żeby przestygło.
- Najlepiej podawaj z lodami.
Przepis pochodzi ze strony Chow.