Chutney z rabarbaru

0

Jako, że niedługo na blogu pojawią się pyszne burgery, już dziś wrzucam chutney idealny do mięs. Nadaje im ciekawego, słodkawego smaku, dzięki czemu będą wyjątkowe. Co tu więcej dodać? Jeśli lubisz dobre mięso tak, jak ja, to jest przepis dla Ciebie.

Składniki:

  • 650g rabarbaru
  • 450g czerwonej cebuli
  • 800g cukru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1½ łyżeczki soli
  • 100ml octu balsamicznego
  • 2 szklanki wody

Co i jak:

  1. Cebulę pokrój w kostkę i posiekaj rabarbar. Niezbyt dokładnie. I tak się rozgotują.
  2. Umieść wszystkie składniki w garnku i gotuj przez około godzinę na średnim ogniu, często mieszając (w pewnym momencie może zacząć kipieć, wtedy trzeba będzie mieszać cały czas).
  3. Gdy chutney mocno zgęstnieje zdejmij garnek z ognia, napełnij sosem słoiki i zakręć mocno zakrętki. Odwróć do góry dnem, żeby zakrętki się zassały, zostaw do ostygnięcia.

Smacznego.

Chutney z rabarbaru

Przepis pochodzi z bloga I like cooking.

Przepis bierze udział w akcji:

Akcja rabarbar - IV edycja

Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej...

Komentarze są wyłączone.