Mieliśmy z Darią ochotę coś pochrupać, ale nie za bardzo było co. Nie chciało się nam też wychodzić do sklepu, wiec przegrzebałem spiżarnię i znalazłem puszkę ciecierzycy. Wyszła mi z niej bardzo fajna przekąska na imprezy albo do filmu, zamiast popcornu. I wyjątkowo nie jest to nic niezdrowego, smażonego na głębokim oleju. Tylko zdrowa ciecierzyca w aromatycznej, chrupiącej wersji. O wiele ciekawsza od chipsów.
- 1 puszka ciecierzycy
- ¼ – ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków
- ¼ łyżeczki mielonego chili
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki oliwy
- Ciecierzycę odsącz i zostaw na chwilę do wyschnięcia.
- W misce wymieszaj ze sobą olej i przyprawy.
- Wsyp do miski ciecierzycę i wymieszaj z przyprawami. Można to zrobić od razu na blasze do pieczenia.
- Piecz w piekarniku 30-40 minut w temperaturze 200ºC.