Chińskie żeberka

0

Ciężko nie lubić żeberek. Te na pewno Ci w tym nielubieniu nie pomogą. Słodko-pikantne, rozpływające się w ustach i wywołujące efekt ciszy nawet  u najbardziej zapalonych obiadowych rozmówców. Robiłem je już przynajmniej 3 razy i zawsze jedyne, co było słychać, to dźwięki sztućców i mlaskania. Każdy był skupiony jedynie na tym, jak bardzo to danie jest dobre. Żeberka robi się niestety długo, około 3-3½ godziny, ale warto. Nie kupisz takich w żadnej restauracji, tym bardziej, że w ogóle ciężko trafić w knajpach na dobre żeberka. I najważniejsze – kup do nich czarny ocet ryżowy. Robi niesamowitą robotę. Bez problemu znajdziesz go w necie (za jakieś 8-9 zł). Jak ktoś jest z Warszawy, to na 100{b3d58b53309a0def235dd508d722ba3b3c59edd1cba24771eb11f41763acc2e5} kupi go w sklepie za chińczykiem na tyłach Hali Mirowskiej.wieprzowina

bez-laktozy-mini bez-jajek-mini bez-glutenu-mini

chinskie_zeberka_02

skladniki_rib

  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki wytrawnego sherry
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • ½ kg żeberek
  • 3 szklanki wody
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki czarnego octu ryżowego
  • 1½ łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżki Srirachy
  • 2 duże cebule
  • 2½ cm imbiru
  • 2 liście laurowe

przygotowanie_rib

  1. Żeberka pokrój wzdłuż żeber, tak aby każdy kawałek miał jedną kostkę.
  2. Sól, sherry i mąkę ziemniaczaną wymieszaj ze sobą, a następnie marynuj w tej mieszance żeberka przez godzinę.
  3. Do patelni lub szerokiego garnka wsyp cukier i wlej wodę.
  4. Dodaj pokrojoną w ćwiartki cebulę, pokrojony w grube plastry imbir, liście laurowe i żeberka.
  5. Doprowadź do wrzenia i przykryj pokrywką. Gotuj na średnim ogniu około 2 godzin, przewracając żeberka od czasu do czasu. Jeśli masz mało szczelną pokrywkę, pilnuj też, aby woda nie odparowała, bo wtedy wszystko się spali. Jeśli jest taka potrzeba nie bój się i dolej szklankę wody.
  6. Po 2 godzinach wyjmij imbir i liście laurowe.
  7. Dodaj ocet ryżowy, sos sojowy, Srirachę.
  8. Gotuj, aż sos się zredukuje i zrobi się gęsty.
  9. Przed podaniem postaraj się obtoczyć dokładnie żeberka w sosie.

Chińskie żeberka gotowe!

chinskie_zeberka_01

 

Jeśli ciekawią was te ogórki w tle to zapraszam po przepis na Red and Pale

Przepis dodaję do akcji Darii – Wspólne gotowanie z Formułą, nadrabiając GP Chin

Wspólne gotowanie z Formułą - 2014

 

Comments

comments

Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej…

Komentarze są wyłączone.

Polub Męski Wypas na Facebooku!