Burgery z indyka

0

Wczoraj grillowaliśmy coś, co miało za życia cztery nogi, a dziś, dla odmiany, wrzucimy na ruszt coś, co miało tylko dwie i znosiło jajka. Czas na indyka. Dzięki niemu przygotujemy pyszne, słodko-pikantne burgery, które zaskoczą smakiem każdego. Sam, gdy pierwszy raz je robiłem, byłem w szoku, że wszystkie smaki komponują się idealnie i ma się ochotę robić je zawsze, kiedy nadarza się okazja do rozpalenia grilla.

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • 2-4 łyżki bulionu drobiowego
  • 6 kajzerek lub bułek na burgery
  • ½ główki sałaty rzymskiej lub 1 mała
  • ogórki konserwowe lub sałatka szwedzka
  • Chutney z rabarbaru
  • 4 czubate łyżki masła
  • 2 łyżeczki przyprawy harissa
  • 1 łyżeczka mielonego chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • sos salsa lub koperkowy
  • bułka tarta (ewentualnie)

Co i jak:

  1. Mięso wymieszaj z bulionem, solą i pieprzem. Jak jest bardzo suche, dodaj 4 lub więcej łyżek bulionu.
  2. Podziel wyrobione mięso na 6 równych części i wilgotnymi dłońmi uformuj z nich kotlety. Jeśli będą się rozpadać, dodaj do mięsa bułkę tartą (mniej więcej łyżka powinna wystarczyć), a następnie ponownie uformuj kotlety.
  3. Odłóż je do lodówki na 1 godzinę.
  4. W rondelku rozpuść masło i dodaj do niego harissę, chili i szczyptę soli. Możesz użyć innych, pikantnych przypraw, które lubisz. Wymieszaj dokładnie.
  5. Bułki przekrój na pół i posmaruj je masłem z przyprawami. Masło które zostanie, odłóż na potem.
  6. Pokrój sałatę w paski.
  7. Jeżeli używasz całych ogórków konserwowych, pokrój je w plasterki. Im większe wybierzesz, tym wygodniej. Ogórki z sałatki szwedzkiej wystarczy osączyć z zalewy.
  8. Rozgrzej grilla i w wysokiej temperaturze piecz burgery posmarowane resztą pikantnego masła, aż ładnie się zrumienią z obu stron.
  9. Gdy burgery będą już gotowe, ułóż na brzegach grilla posmarowane bułki, masłem do dołu, żeby się zrumieniły w środku.
  10. Odwróć bułki podpiekaj jeszcze ok. 30 sekund, zdejmij z ognia.
  11. Posmaruj wnętrza dolnej połowy bułek chutneyem rabarbarowym, ułóż burgery i posyp paseczkami sałaty.
  12. Drugą połówkę w środku posmarować sosem salsa lub koperkowym, ułożyć plasterki ogórka tak, żeby się przykleiły i przykryć resztę burgera.

Smacznego.

Burgery wołowe

Dobre rady:

Dobrze jest posmarować ruszt oliwą, dzięki temu mięso nie będzie się do niego przyklejać.

Nie należy też „szturchać” burgerów podczas grillowania (niestety wciąż nie mogę się tego oduczyć).  I jeszcze jedno o czym warto pamiętać – mięso na grillu powinniśmy przewracać tylko raz.

Warto również zwracać uwagę na to, gdzie kupujemy mięso. Najlepsze jest oczywiście takie, które sami wyhodujemy, bo wiemy, co jemy. Nie każdy ma jednak takie możliwości, wiec następny w kolejności jest rzeźnik, potem sklep mięsny i dopiero na koniec ogólny sklep spożywczy. Odradzam kupowanie mięsa w hipermarketach, bo można spotkać tam np. coś, co ja nazywam mięso magiczne, czyli takie, które błyszczy się jak plama oleju lub po prostu jest farbowane (i po upieczeniu jest bardziej różowe niż przed(!).

 

Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej...

Komentarze są wyłączone.