Szukasz pysznych, puszystych i prostych bułek do burgerów? To trafiłeś idealnie!
Bo te bułki są miękkie, niezbyt słodkie, mają zwarty, ale nie zbity miąższ i robi się je bardzo łatwo. Świetnie pasują zarówno do kanapek, jak i do burgerów oczywiście. I to nawet takich przeładowanych dodatkami. W tej bułce możesz wszystko ścisnąć razem, żeby nie zgubić żadnego składnika. Bez obawy, że buła rozmięknie i się rozleci, jak to bywa w niektórych knajpach. Domowy fast food nawet w kwestii zwykłych bułek zdecydowanie wygrywa z kupnym. O smaku i satysfakcji, że samodzielnie zrobiłeś własnego super burgera, nie wspominając.
- 1 szklanka letniej wody
- 3 łyżki mleka
- 1 opakowanie (7g) suchych drożdży
- 2½ łyżki cukru
- 2 jajka
- 3½ szklanki mąki
- 1½ łyżeczki soli
- 2½ łyżki masła
- szczypta białego i czarnego sezamu do posypania
- W kubku wymieszaj ze sobą wodę, mleko cukier i drożdże. Odstaw na 10-15 minut.
- W misce połącz ze sobą mąkę, sól i roztopione masło. Wymieszaj.
- Dodaj drożdże i 1 jajko. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Wyrabiaj ciasto około 10 minut.
- Uformuj z ciasta kulę i włóż do miski. Przykryj ją ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na przynajmniej godzinę (powinno podwoić swoją objętość, u mnie to trwało 1,5h).
- Ciasto podziel na 8 części i uformuj z nich kulki. Ułóż je na blaszce, przykryj ściereczką i odstaw na kolejną godzinę.
- Zdejmij ściereczkę. Każdą bułkę posmaruj roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżeczki wody.
- Posyp każdą bułkę sezamem i gruboziarnistą solą.
- Na dnie piekarnika umieść żaroodporne naczynie z wodą.
- Bułki piecz w temperaturze 200°C około 15 minut (do momentu aż zrobią się złoto-brązowe z wierzchu).
Gotowe. Właśnie udało Ci się zrobić Bułki do burgerów. Nie musisz ich zjadać od razu. Świetnie nadają się do mrożenia.
źródło: Parsley, Sage & Sweet