Bułki do burgerów

0

Szukasz pysznych, puszystych i prostych bułek do burgerów? To trafiłeś idealnie!

 Bo te bułki są miękkie, niezbyt słodkie, mają zwarty, ale nie zbity miąższ i robi się je bardzo łatwo. Świetnie pasują zarówno do kanapek, jak i do burgerów oczywiście. I to nawet takich przeładowanych dodatkami. W tej bułce możesz wszystko ścisnąć razem, żeby nie zgubić żadnego składnika. Bez obawy, że buła rozmięknie i się rozleci, jak to bywa w niektórych knajpach. Domowy fast food nawet w kwestii zwykłych bułek zdecydowanie wygrywa z kupnym. O smaku i satysfakcji, że samodzielnie zrobiłeś własnego super burgera, nie wspominając.

skladniki_rib

  • 1 szklanka letniej wody
  • 3 łyżki mleka
  • 1 opakowanie (7g) suchych drożdży
  • 2½ łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 3½ szklanki mąki
  • 1½ łyżeczki soli
  • 2½ łyżki masła
  • szczypta białego i czarnego sezamu do posypania

przygotowanie_rib

  1. W kubku wymieszaj ze sobą wodę, mleko cukier i drożdże. Odstaw na 10-15 minut.
  2. W misce połącz ze sobą mąkę, sól i roztopione masło. Wymieszaj.
  3. Dodaj drożdże i 1 jajko. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  4. Wyrabiaj ciasto około 10 minut.
  5. Uformuj z ciasta kulę i włóż do miski. Przykryj ją ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na przynajmniej godzinę (powinno podwoić swoją objętość, u mnie to trwało 1,5h).
  6. Ciasto podziel na 8 części i uformuj z nich kulki. Ułóż je na blaszce, przykryj ściereczką i odstaw na kolejną godzinę.
  7. Zdejmij ściereczkę. Każdą bułkę posmaruj roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżeczki wody.
  8. Posyp każdą bułkę sezamem i gruboziarnistą solą.
  9. Na dnie piekarnika umieść żaroodporne naczynie z wodą.
  10. Bułki piecz w temperaturze 200°C około 15 minut (do momentu aż zrobią się złoto-brązowe z wierzchu).

Gotowe. Właśnie udało Ci się zrobić Bułki do burgerów. Nie musisz ich zjadać od razu. Świetnie nadają się do mrożenia.

bułki do burgerow

 

 źródło: Parsley, Sage & Sweet
Przekaż dalej

O autorze

Gotujący brodacz z ogromnym poczuciem humoru i nieograniczoną wyobraźnią, wielki fan wszystkiego, co ostre, zapalony gracz. Więcej...

Komentarze są wyłączone.